Kā gan pieslēgties darba lietām, kad visapkārt ir tik daudz kārdinājumu? Aiziet pēc kārtējās kafijas tases, apskatīties facebook lentu vai pasērfot internetveikalā? Iekļauj šos produktus uzturā, un sakoncentrēties kļūs daudz daudz vienkāršāk.

1.Bietes

Wake Forest University pētnieki pierādījuši, ka bietes saturošie dabīgie nitrāti (nejaukt ar mēslojumiem), palielina smadzeņu apgādi ar asinīm, tādējādi uzlabojot prāta darbību. Vienkāršākais veids, kā iekļaut šo sakņaugu savā ēdienkartē – ielikt to cepeškrāsnī, sagriezt šķēlēs un, izsmidzinot ar medu, pasniegt kā uzkodu vai piedevu!

2. Salvija

Izdevumā Pharmacological Biochemical Behavior publicētais pētījums pierādījis, ka gados jauni cilvēki, kas pirms kognitīvajiem testiem lietojuši salvija ekstraktu eļļas veidā, salīdzinot ar kontrolgrupas dalībniekiem, kas lietojuši uzturā placebo, demonstrē krietni labākus rezultātus. Salvija satur savienojumus, kas nepieļauj acetilholīna – mediatora, kas piedalās apmācību un atmiņas procesos – sašķelšanos. Lietojiet šo augu ēdienos ar mazu kaloriju saturu.

3. Sardīnes

Vai vēlaties gūt panākumus darba breinstormingos? Launagam pagatavojiet sviestmaizi ar sardīnēm! Šī zivs satur EPA un DHA – divas galvenās Omega-3 taukskābes, kas uztur saikni starp smadzeņu šūnām un palīdz regulēt neirotransmiteru darbību, kas ir atbildīgi par koncentrēšanos.

4. Olas

Olas, proti olu dzeltenumi, ir galvenais holīna avots. Holīns ir acetilholīna -neiromediatora, kas piedalās atmiņas procesos – priekšgājējs. Pateicoties viņa darbībai, jūs pavisam noteikti atceraties, kur nolikāt mašīnas atslēgas. Turklāt, pēc Šveices pētnieku domām, ar olbaltumvielām bagātinātu produktu lietošana uzturā no rītiem (piemēram, olas), uzlabo smadzeņu vispārējo darbību.

5. Mate tēja

Tiklīdz sajūtat strauju enerģijas kritumu, uzvāriet sev tasīti mate. Brazīļu pētnieki konstatējuši, ka šī Dienvidamerikas zaļā tēja paaugstina smadzeņu spējas. Noslēpums ir to saturošais kofeīns.

6. Auzas

Galvenā smadzeņu darbības uzpildviela ir glikoze, kas nāk no ogļhidrātiem, piemēram, graudaugiem. Tā kā ķermenis sašķeļ ogļhidrātus no pilngraudu auzām ļoti lēni, tas palīdz uzturēt enerģiju augstā līmenī vairāku stundu garumā.

7. Lēcas

Šis pākšaugu veids satur lielu daudzumu folijskābes un A vitamīna, kas palielina smadzeņu darbību. Tāpat folijskābei ir loma dažu aminoskābju samazināšanā – tās var pasliktināt smadzeņu funkcionēšanu.

8. Linu sēklas

Lini ir viens no labākajiem alfa-linolēnskābes (ALS) – tauku, kas uzlabo smadzeņu garozas darbību – avotiem. Tā ir smadzeņu daļa, kas apstrādā sensoro informāciju (atbild par garšu un tausti). Lai uzņemtu skābes dienas devu, pievienojiet 1 ēdamkaroti sēklu salātiem vai šādu pašu daudzumu produkta smūtijā.


9. Valrieksti

Kad pienāk launaga laiks, apēdiet sauju valriekstu. Tika noteikts, ka uzturs, kas bagātināts ar šiem riekstiem, palīdz uzlabot prāta spējas. Visa pamats ir antioksidantu un omega-3 taukskābju sinerģijā, ko šie rieksti satur.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.