1. Alkohols – pārmērīga alkohola lietošana nelabvēlīgi ietekmē lielākās daļas uzturvielu esamību un uzsūkšanos organismā. Lielas vitamīna C devas (1-3 g dienā) zināmā mērā palīdzēs kompensēt alkohola nelabvēlīgo ietekmi.

2. Karsta kafija, tēja un garšvielas – pastāvīga pārlieku karstu šķidrumu lietošana vai tādu kairinātāju kā kafija, tēja vai garšvielas lietošana var būtiski samazināt gremošanas šķidrumu izdalīšanos, kā rezultātā pasliktinās vitamīnu un minerālvielu ekstrakcija no uztura.

3. Lietošanai gatavi produkti – ar attīrītiem ogļhidrātiem (cukurs un glikoze), baltajiem miltiem, baltmaizi un baltajiem rīsiem pārsātināts uzturs būtiski palielina nepieciešamību pēc B grupas vitamīniem. Visos gadījumos mēs iesakām lietot firmas Optimum Nutrition vitamīnu kompleksu "Stress B-Complex" , kas satur lielas devas B grupas vitamīnu un C vitamīnu.

4. Smēķēšana – smēķēšana vai pastāvīga dūmu ieelpošana nopietni izsmeļ vai pavisam nomāc vitamīnus C, E un beta-karotīnu.

5. Slikta gremošana – pat tad, ja jūs ēdat labus pārtikas produktus, neefektīva gremošana ierobežo vitamīnu uzsūkšanos organismā.

6. Traumas - ādas un kaulu fizisks ievainojums palielina nepieciešamību pēc cinka, E vitamīna un citām vielām, kas piedalās audu atjaunošanās procesā.

7. Pārtikas termiskā apstrāde – ēdiena ilgstoša gatavošana vai gaļas un dārzeņu pārmērīga termiskā apstrāde izraisa termiski nenoturīgu vitamīnu, kā A grupas vitamīni, B grupas, C un E vitamīni, oksidēšanos un sabrukšanu.

8. Vēdera izeju stimulējošie līdzekļi – vēdera izeju stimulējošo sintētisko līdzekļu pārmērīga lietošana var izraisīt uzturā esošo vitamīnu un minerālvielu sliktu uzsūkšanos organismā, jo samazinās uztura atrašanās laiks kuņģa – zarnu traktā.

9. Antibiotikas ir nepieciešamas bīstamo baktēriju iznīcināšanai, bet vienlaicīgi antibiotikas arī sagrauj zarnu traktā esošās „labās” baktērijas, kuras sintezē tādas vielas kā K vitamīns. Antibiotikas izraisa arī B vitamīna līmeņa pazemināšanos. Mēs iesakām lietot firmas Optimum Nutrition ražoto "Stress B-Complex" vitamīnu kompleksu, kurš satur lielas devas B grupas vitamīnu un C vitamīnu.

10. Stress – ķīmiskais, fiziskais vai emocionālais stress palielina organisma nepieciešamību pēc В2, В3, В6 vitamīniem. Gaisa piesārņojums palielina nepieciešamību pēc vitamīniem C un E.

11. Uzturvielu trūkums augu produktos – liela daļa augšņu, kurās tiek audzēti augu valsts produkti, praktiski nesatur vitamīnus un minerālvielas, tāpēc to trūkst arī augos. Augšņu intensīva ekspluatācija desmitiem gadu ilgi un minerālmēslu, kā arī ķimikāliju izmantošana, noved pie minerālu rezervju izsīkuma augsnēs.

12. Veģetārais ēdiens. Veģetārā diēta, kurā nav iekļauta gaļa un citi dzīvnieku produkti, ir rūpīgi jāplāno, lai izvairītos no B12 vitamīna deficīta, kura trūkums var izraisīt ļaundabīgu anēmiju.

13. Pārtikas alerģija. Veselu produktu grupu izslēgšanas no uztura individuālas alerģijas pret glutēnu vai laktozi rezultātā rodas tādu svarīgu vielu kā tiamīna, riboflavīna un kalcija avota zudums.

14. Nepietiekams uzturs. Daži cilvēki ēd ļoti maz un ne jau vienmēr, lai kļūtu tievāki. Amerikāņu pētījumi liecina, ka vidēji sieviete uztur savu svaru, uzņemot dienā ap 2000 Kkal. Tomēr šis līmenis tiek nodrošināts ar uztura, kurā tiamīna, kalcija un dzelzs saturs ir zems.

15. Nepietiekami krājumi organismā. Neskatoties uz to, ka organisms spēj uzkrāt dažus vitamīnus (piemēram, A un E), Kanādas patoloģiski – anatomiskie pētījumi liecina, ka gandrīz 30% cilvēku vitamīna A rezerves atrodas „riska līmenī”. A vitamīns ir nepieciešams veselai ādai, gļotādām un labai redzei.

16. Saules nepietiekamība. Cilvēki, kuri reti uzturas saulē, var ciest no D vitamīna, kas ir nepieciešams kalcija metabolismam, nepietiekamības. Ja organismā ir B vitamīna deficīts, ir novērojams rahīts un osteoporoze (kauli kļūst plānāki), ko var novērst regulāri lietojot specializētu, firmas Weider ražotu, kompleksu "High Mineral stack", kas satur kalciju viegli asimilējamā veidā.

17. Pārejas vecums. Ātra augšana arī šai vecuma grupai izvirza augstas prasības uztura barības vērtībai, lai uzturētu paātrinātu fizisko, bioķīmisko un emocionālo attīstību.

18. Nodarbošanās ar sportu. Sportisti uzņem lielu barības daudzumu un izjūt lielas slodzes. Šie faktori palielina nepieciešamību pēc B grupas vitamīniem, C vitamīna un, sevišķi, dzelzs. Mēs iesakām pievērst uzmanību firmas Universal kompleksam "Animal Pak", kura sastāvā papildus spēcīgai daudzu vitamīnu un daudzu minerālu formulai ietilpst arī kompleksas aminoskābes, koenzīmi A un B12, adaptogēni un gremošanas fermenti.

19. Orālie kontracepcijas līdzekļi. Tie pavājina folijskābes uzsūkšanos organismā un palielina nepieciešamību pēc B6 un C vitamīna, cinka un riboflavīna.

20. Pirmsmenstruālais sindroms (PMS). Kā liecina pētījumi, vitamīna B6 lietošana palīdz 60% sievietēm, kuras cieš no PMS. Mēs iesakām lietot firmas Universal ražoto kompleksu "Women's Fitness Pak" , kura formula un shēma ir izstrādāta speciāli sievietēm.

21. Grūtniecība. Grūtniecība nosaka paaugstinātas prasības pret uzturu, lai nodrošinātu normālu bērna attīstību un nenovājinātu mātes organismu.

22. Vecums. Kā likums, gados vecāki cilvēki saņem maz vitamīnu un minerālu, sevišķi tas attiecas uz dzelzi, kalciju un cinku. Šajā vecumā īpašu uzmanību vajadzētu pievērst firmas Weider ražotajam minerālu kompleksam "High Mineral stack", kas pilnībā apmierinās novājināta organisma vajadzību pēc minerālvielām. Kā nojaušams saistībā ar iepriekš minēto, vitamīni pilnībā attaisno savu nosaukumu (vita – latīņu val. ir dzīvība), un pastāvīga to lietošana vienā vai citā devā ir nepieciešams veselīgas, pilnvērtīgas dzīves nosacījums.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.