Pie „superfūda” pieskaitāmi tādi eksotiskie produkti, kā kakao pupas, godžī ogas, mūžzaļais guarānas augs, kā arī ikvienam no mums jau labi zināmie produkti: kivī, ķiploki, mellenes, vīnogas, zemenes, brokoļi, brūnie rīsi un banāni.

Sākumā par šo produkti vērtību ierunājās veģetāriešu, vegānu un zāļēdāju vidū esošie mediķi. Atsakoties no dzīvnieciskas izcelsmes produktiem, bijusi nepieciešamība rast alternatīvu, kas nodrošinātu organismu ar visiem dzīvei nepieciešamajiem mikroelementiem.

„Superfood” – jēdziens salīdzinoši vēl pavisam jauns. Ieviesis to dietologs Deivids Vulfs, kas iepazīstinājis pasauli ar kakao pupām, spirulīnu un godžī ogām. Jau vairākas desmitgades cilvēki vērš aktīvu uzmanību produktu sastāvam. Tāpēc „superēdiena” augstā enerģētiskā vērtība ātri vien iemantojusi popularitāti visā pasaulē.
Tai pat laikā mediķi nav vienisprātis. Daži uzskata, ka superfūds ir ne vien sabalansētā uztura pamatu pamats, bet arī cilvēces glābiņš no nepareizā uztura sekām un sliktas ekoloģijas ietekmes. Pēc citu speciālistu domām, vitamīnu un mikroelementu skaits tajos ir liels, taču pozitīva ietekme uz organismu tiek krasi pārspīlēta. Tai pat laikā Holivudas zvaigznes un daudzi politiķi ir uzticami superfūdu piekritēji.

Kā tie strādā?

Neraugoties uz augsto vērtīgu sastāvdaļu saturu, tas nav pilnvērtīgs uzturs – superfūds ir uztura bagātinātājs, kas palīdz kompensēt pilnvērtīgu visu nepieciešamo mikroelementu daudzumu, jo īpaši aukstajā gadalaikā. Te nu palīgā nāk eksotiskie augi un ogas, kurus var nepārspīlēti dēvēt par īstu vitamīnu bumbu.

Tai pat laikā tā nav panaceja no visām slimībām un nav vērts sagaidīt rezultātu, tiklīdz esi pievienojis veselīgās super-sēklas savam jogurtam vai salātiem. Tā ir profilaktiskā metode.
Ne tik sen popularitāti guva godžī ogas, kas ir izslavenas kā lieliska panaceja cīņai ar lieko svaru. Patiesi – godžī ir īsts aminoskābju avots. Interesanti, ja aminoskābes nekad nav sastopamas mums visiem ierastajos augu izcelsmes produktos. Pateicoties superproduktiem palēninās novecošanās procesi un paātrinās vielmaiņa.

Neraugoties uz vērtīgo sastāvdaļu avotu, daudziem brīnumaino efektu ieraudzīt tā arī nav izdevies. Jāpatur prātā, ka visa pamatā ir pareizs uzturs apvienojumā ar fizisko slodzi. Tikai šādi iespējams tievēšanas procesā gūt rezultātus. Superfūds, kā to pierādījuši zinātnieki, nostrādā tikai un vienīgi simbiozē.

Šos ieteikumus liec aiz auss:

1) Atceries par alerģijām uz mūsu platuma grādiem neierastiem produktiem. Sāc lietot superproduktus nelielām devām, konsultējoties ar ārstu vai uztura konsultantu;

2) Sargā sevi no pakaļdarinājumiem. Diezin vai daudziem zināms, kā izskatās sausā spirulīna un kā ārēji to atšķirt no citām aļģēm;

3) Superfūdiem ir augsta enerģētiskā vērtība, proti, augsts kaloriju saturs. Tāpēc pirms to lietošanas uzturā ieteicams iepazīties ar instrukciju.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.