Tribulus terrestris (burtiski “puncture vine” – dzeloņains vīteņaugs) ir augs, kas aug mērenajā joslā un daudzos tropiskajos pasaules rajonos. Senie grieķi šo augu izmantoja kā urīnu dzenošu (tam patiešām piemīt šāda iedarbība) un kā tonizējošu līdzekli, kas uzlabo garastāvokli. Indijā to lietoja kā urīnu dzenošu, antiseptisku un pretiekaisuma līdzekli. Ķīnieši to pielietoja dažādās terapijās, ārstējot aknu un nieru slimības, kā arī sirds problēmas.

Augs satur lielu daudzumu bioloģiski svarīgu vielu – saponīnus, flavonoīdus, alkaloīdus u.c. Vērtīgo vielu esība un daudzums augā ir atkarīgs no tā, kāda tā daļa tiek izmantota; galvenokārt tās ir auga virszemes daļas – lapas, augļi un, mazākā mērā, dzinumi. Tikpat svarīgi ir tas, kur augs ir audzis, kādos apstākļos, kad ievākts u.t.t.

Interesanti, ka Bulgārijā un Balkānu valstīs šo augu izmanto galvenokārt kā līdzekli pret neauglību un libido trūkumu. Augu intensīvi ir pētījuši Sofijas Ķīmisko un Farmakoloģisko Pētījumu Institūta speciālisti. Vislielāko interesi izraisa pēdējo divdesmit gadu pētījumu dati. Un es neesmu atradis neko, kas liecinātu, ka šo augu būtu pētījuši amerikāņu zinātnieki.

ASV par šo augu praktiski neko nezināja, iekams nebija parādījies doktora Him Če Jonga darbs “Ķīnas ārstniecības augu un recepšu rokasgrāmata” (1.sējums) 1983.gadā un Hsu, Čena un Honga darbs “Ķīnas ārstniecības augu ķīmiskais sastāvs” 1985.gadā. Kultūristiem interese par šo augu radās tikai pēc tam, kad kļuva zināms, ka to lieto austrumu bloka atlēti olimpieši.

Kāda ir Tribulus terrestris iedarbība?

Tāpat kā DHEA un androstendions, Tribulus terrestris ir pasludināts ka par līdzekli, kurš veicina testosterona izstrādāšanos. Bet to darbības mehānismi atšķiras – DHEA un androstendions nodrošina izejmateriālu, kas palīdz izstrādāt testosteronu, bet Tribulus terrestris paaugstina luteinizējošo hormonu (LH) līmeni. LH ir hormons, ko izstrādā hipofīze, tas “ieslēdz” testosterona dabīgo izstrādāšanas procesu organismā. Un liels skaits pētījumu parāda, ka Tribulus terrestris var paaugstināt LH līmeni. Iespējams, ka tāpēc šo augu Āzijā plaši lieto kā līdzekli neauglības ārstēšanā.Dažādi laboratorijas izmēģinājumi ar dzīvniekiem rāda, ka augs paaugstina spermas un testosterona izstrādāšanos un uzlabo sēklinieku funkcijas.

Ir veikti citi eksperimenti ar cūkām, kurām trūka libido. Tā vai citādi, bet šie dzīvnieki pēc 10 dienu ilgas preparāta lietošanas lēca viens otram virsū kā traki truši.

Un tagad konkrētāk. Ar veseliem vīriešiem veiktie pētījumi parādīja, ka katru dienu lietojot 750 mg preparāta, ir konstatēta LH līmeņa pacelšanās par 72 %. Brīvā testosterona līmenis paaugstinājās par 41 % , no 60 ng/dl līdz 84,5 ng/dl. Lai nemaldītos ciparos, ņemiet vērā, ka brīvais testosterons – tā ir tikai kopējā testosterona apjoma bioloģiski aktīvā daļa. Normāls vispārējais testosterona līmenis ir no 300 līdz 1000 ng/dl.

Citi pētījumi ir veikti ar vīriešiem, kas cieš no impotences (cēlonis tam bieži vien ir testosterona zemais līmenis); šie pētījumi parādīja, ka daudziem (bet ne visiem!) LH un testosterona līmenis paaugstinājās, kā arī izstrādājās sperma.

Tomēr man nav nekādu pierādījumu , ka LH un testosterona līmeņa palielināšanās vai potences paaugstināšanās būtu tieši saistīta ar kaut kādu rādītāju uzlabošanos sporta treniņos vai ar muskuļu masas pieaugumu. (Kaut gan es patiešām uzskatu, ka Tribulus terrestris paaugstina rādītājus guļamistabā!). Un kā jau esmu teicis, tikai viena pētījumu sērija tika veikta ar veseliem cilvēkiem, visās pārējās piedalījās cilvēki, kam testosterons izstrādājās nepietiekami vai bija seksuālas problēmas.

Bet, ja jūs zinātu, cik daudz kultūristu, kas eksperimentē ar dažādiem steroīdiem, ir “iesaldējuši” dabīgo LH un testosterona izstrādāšanos savā organismā.. Tādējādi LH tomēr var palīdzēt kultūristiem, jo sevišķi tiem, kas lieto “ķīmiju” vai arī tikko kā beiguši to lietot.

Daži Tribulus terrestris pārdevēji stāsta par šo preparātu patiešām neticamas lietas – tas spējot gan izārstēt bezmaz divdesmit slimības, gan palīdz pie paaugstināta asinsspiediena, gan holesterīns...gan garastāvoklis no tā...Es tomēr tam visam negribētu noticēt, jo tas izklausās diezgan neticami. Es neuzskatu, ka ka Tribulus terrestris lietošana var dot strauju spēka un muskuļu masas pieaugumu. Taču, ja to lieto kopā ar DHEA un androstendionu, rezultāts var būt ļoti iespaidīgs. Spriediet paši – DHEA un androstendions apgādā organismu ar izejmateriālu, testosterona prekursoriem. Bet tas nebūt nenozīmē, ka jūsu ķermenis tos pārvērtīs testosteronā. Es iepazinos ar atlēta, kuru es trenēju, asins analīzēm un atklāju, ka pie paaugstināta DHEA līmeņa testosterons un LH ir zems. Es domāju, ka tas notiek tāpēc, ka, lai gan izejmateriāla daudzums ir pietiekams, viņa hipofīze (kas ir mūsu ķermeņa hormonālais komandcentrs) nedod signālu testosterona izstrādāšanai. Ja Tribulus terrestris paaugstina LH, tad gadījumā, ja organismā ir liels daudzums DHEA vai androstendiona ...sargies! Lieki teikt, ka tam jāseko..

Vai ir steroīdu iedarbībai līdzīgs efekts?

Es esmu ticies tikai ar četriem kultūristiem, kas lietojuši šādas kombinācijas lielos daudzumos, un viņu atsauksmes bija pozitīvas. Sākot jau ar to, ka erekciju biežums un intensitāte bija vienkārši nepieklājīga. Es nezinu, kas ir radījis tādu efektu – vai izmainījies hormonālais fons vai noticis vēl kaut kas (jo libido taču nav atkarīgs tikai no testosterona vien, kaut vai, piemēram, johimbe). Lai kas tas arī būtu, kaut kas bija noticis un šis “kaut kas” bija visai pamanāms. Šie atlēti atzīmēja arī spēka un darba intensitātes uzlabošanos treniņos. Es gatavojos šīs kombinācijas iedarbību pārbaudīt pie sevis; sākumam pārbaudīsim izmaiņas LH un testosterona līmenī, otrajā daļā pētīsim pārbaudāmā ķermeņa kompozīcījas (muskuļu masas un tauku) izmaiņas (ja tādas būs). Pamatā mēs pārbaudīsim, vai šis preparāts ietekmē muskuļu uzaudzēšanu un tauku nodzīšanu, un ja ietekmē, tad kāds ir šim nolūkam nepieciešamais dozējums. Šie pētījumi arī parādīs, cik droši ir šie preparāti. Tas prasīs vairākus mēnešus, bet, tiklīdz uzzināšu kaut ko vairāk, es par to nekavējoties informēšu Muscle Media.

Vai tas ir droši?

Man jābrīdina, ka lietojot Tribulus terrestris bieži novēro kuņģa darbibas traucējumus (par to sūdzas viens vai divi cilvēki no desmit). Blakus efekts var būt mazāks, ja preparātu nelieto tukšā dūšā. Turklāt es nedomāju, ka Tribulus terrestris dotais efekts var palikt nemainīgs, lietojot to ilgākā laika periodā. Es ieteiktu preparāta lietošanu pa cikliem, ar cikla ilgumu ne lielāku par sešām nedēļām. Esmu pārliecināts, ka jebkurš preparāts, kas maina iekšējo procesu shēmas, vai tas būtu ārstniecības augs vai tabletes, zaudēs savu iedarbību, jo to apsteigs organisma aizsargmehānismi. Tādējādi, ja jūs esat nolēmuši pamēģināt Tribulus terrestris, kombinējot to ar DHEA un/vai androstendionu, lietojiet to sešas nedēļas un sešas nedēļas “atpūšaties”.

Pašlaik Tribulus terrestris nav plaši izplatīts, bet to var konstatēt dažu preparātu sastāvā, piemēram, tādos kā Tribestāns vai Tribestrons. Domāju, ka šā gada beigās parādīsies jauni interesanti Tribulus terrestris preparāti.

Negatīvi blakus efekti, lietojot Tribulus terrestris, nav konstatēti. Izmēģinājumos ar dzīvniekiem konstatēts ļoti neliels toksiskums. Lietojot Tribulus terrestris kā diētisko “barības piedevu” nekādiem negatīviem blakus efektiem nevajadzētu rasties. Taču es neieteiktu šo preparātu lietot grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti. Domāju, ka tas var manāmi iedarboties uz hormonālo ķīmiju organismā. Tāpat es to neieteiktu lietot personām ar ar prostātas hipertrofiju vai citām medicīniskām kontrindikcijām

Šķiet, ka dozējums 750-1250 mg dienā (sadalīts vienādās devās lietošanai kopā ar barību un kombinēts ar DHEA) var dot manāmus rezultātus. Bet man atkal jābrīdina, ka līdz pat šai dienai nav datu, kas liecinātu par sekmīgu preparāta pielietošanu kultūrismā. Pašlaik tā vienkārši ir iespējamā ievirze, bet ne vairāk.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.